4 Jenis Baja Untuk Pokok Rumah Anda

Tubuh manusia adalah seperti pokok. Untuk kekal sihat dan berkualiti, anda memerlukan lebih daripada sekadar air dan matahari. Penyumbang utama juga adalah vitamin dan mineral! Perbezaannya ialah tidak seperti kita, vitamin pokok tidak datang dalam bentuk makanan atau kapsul.

Baja adalah makanan tambahan yang ditambah ke dalam tanah untuk meningkatkan kesihatan pokok dan termasuk nutrien untuk tumbuhan.

Baja boleh didapati dalam bentuk cecair, berbutir, serbuk, berketul dan berketul. Mereka semua mungkin melaksanakan peranan yang berbeza.

Baja Organik Alfalfa

Tumbuhan dan benih daripada alfalfa dikompos untuk menghasilkan baja organik ini. Bagi tumbuhan berbunga, mineral surih yang menjadi sumber nutrisi di dalamnya adalah seperti sihir.

Ia mempercepatkan pertumbuhan bunga dan tumbuhan dengan membenarkan mikroorganisma tanah memecahkan unsur surih melalui pembebasan haba dan nutrien.

Faedah pengendalian alfalfa ialah ia memerlukan pembajaan yang kurang kerap. Dengan hanya satu baja, tumbuhan boleh bertahan lebih lama.

Baja Organik Kelp

Bahan utama dalam penciptaan baja kelp adalah rumpai laut (kelp) dan gabungan produk ikan. Lebih daripada 70 sumber vitamin dan mineral terdapat dalam baja ini.

Untuk satu periuk, satu sudu besar taburan adalah mencukupi kerana kandungan nitrogen, fosforus dan kalium yang tinggi.

Baja yang diperbuat daripada kelp boleh didapati dalam bentuk cecair atau serbuk. Jika anda menggemburkan tanah dahulu dan kemudian mencampurkan baja, kedua-duanya bermanfaat.

Baja Cecair Ikan

Baja ikan memberi tumpuan kepada mengimbangi struktur tanah. Untuk menggalakkan perkembangan mikroorganisma berfaedah di dalam tanah, unsur nitrogen 5% daripada ikan jeruk dihasilkan sepenuhnya secara organik.

Walaupun dalam cuaca sejuk, nutrien diserap oleh akar pokok, menyebabkan pokok tumbuh tinggi dan hijau dengan sempurna.

Dengan menyembur (foliar) atau mencampurkan, Fish Emulsion menggunakan cecair untuk mempercepatkan penyerapan bahan baja.

Baja Organik Kompos

“Elakkan membuang sampah makanan. Indah untuk pokok!” Nasihat itu sentiasa berguna malah disokong oleh sains. Baja kompos adalah apa yang orang panggil ini!

Ia diperbuat daripada sisa tumbuhan dan haiwan, termasuk daun kering, rumput, dan sisa dapur terkumpul.

Selepas itu, ia akan menjalani proses pengkomposan dalam jangka masa tertentu, sama ada ia semula jadi, bokashi, atau vermicomposting.