4 Langkah Mudah Mulakan Gaya Hidup Sihat

Setiap orang bercita-cita untuk menjalani gaya hidup sihat, namun mengubah tingkah laku seseorang bukanlah mudah. Ia boleh menjadi agak sukar untuk menghentikan tabiat yang berbahaya dan menggantikannya dengan yang positif. Di tengah jalan ramai yang berputus asa. Kami mungkin berasa letih dan putus asa berikutan peralihan mendadak ini, yang boleh berlarutan selama satu hingga dua minggu. Perkara yang paling penting ialah gaya hidup sihat ini berterusan sehingga akhir hayat kita, jadi lakukan pelarasan pada cara hidup anda secara beransur-ansur dan mengikut tahap keselesaan anda. Dengan 4 langkah ini, jom mulakan gaya hidup.

1. Kawal Pemakanan

Mengikuti cadangan diet yang melampau untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan kemudian mengembalikan berat badan ke tahap pra-diet apabila diet selesai adalah salah satu kesilapan yang orang ramai lakukan semasa cuba membuat perubahan diet. Memanfaatkan idea Pinggan Sihat Malaysia, yang dinasihatkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, adalah salah satu cara mudah untuk menguruskan pemakanan. Anda masih boleh makan nasi, hanya secara sederhana. Kawalan dan kesedaran adalah dua perkara yang perlu anda ingat apabila makan secara sihat.

2. Banyakkan Aktiviti Fizikal

Kebanyakan pekerjaan moden hanya melibatkan 7-8 jam sehari duduk di hadapan komputer, dengan sedikit atau tiada aktiviti fizikal diperlukan. Cuba menjadi lebih aktif dengan lima cadangan di bawah sebelum memulakan rutin senaman biasa.

  • Untuk jarak cepat, berjalan kaki.
  • Daripada menggunakan lif, gunakan tangga.
  • Parkir kereta jauh sedikit dari pejabat supaya lebih masa berjalan.
  • Setiap jam, luangkan 10 minit regangan.
  • Membersihkan rumah.

3. Jaga Kesihatan Mental

Jika fikiran kita tidak bahagia sedangkan badan kita sihat, tidak ada gunanya. Generasi hari ini lebih terdedah kepada tekanan mental kerana tekanan di tempat kerja dan keletihan kerana duduk di dalam trafik. Kami akan tersilap percaya bahawa semua yang ada untuk hidup adalah kerja, makanan dan tidur.

4. Dapatkan Tidur Yang Cukup

Gaya hidup sihat sangat bergantung pada tidur yang cukup. Otak anda akan mengalami masalah fokus dan akan menjadi lebih terdedah kepada penyakit jika anda tidak cukup tidur. Jangan tetapkan penggera anda pada pukul 12 tengah hari, pukul 1 pagi dan pukul 2 petang. Luangkan enam hingga lapan jam sehari di atas katil. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup walaupun anda sibuk.