4 Langkah Penting Jika Kereta Rosak Tepi Jalan

Jika kereta anda rosak di tepi jalan, apakah yang perlu anda lakukan? Apakah tindakan yang perlu diambil untuk menghentikan kerosakan ini daripada menjadi lebih teruk? Secara umumnya, berada dalam keadaan di mana kereta anda rosak adalah salah satu yang paling mengecewakan, terutamanya jika anda melakukan perjalanan jauh untuk bercuti. Bayangkan anda sedang menikmati cuti hujung minggu yang panjang apabila tiba-tiba anda melihat asap keluar dari kereta anda atau tayar pancit.

1. Perlahankan Kenderaan dan Berhenti di Tempat Selamat

Keselamatan anda dan penumpang anda harus diutamakan jika anda melihat masalah dengan kereta anda. Secepat mungkin, hentikan kereta anda dengan selamat di bahu jalan atau di lokasi yang terbuka dan tidak dilindungi. Untuk keselamatan anda, jika kerosakan berlaku pada waktu malam, letakkan kereta anda di kawasan yang terang atau kawasan yang sibuk seperti stesen minyak.

2. Pastikan Kenderaan Boleh Dilihat

Sebaik sahaja kereta itu berhenti dengan selamat, anda perlu memastikan bahawa ia boleh dilihat oleh pemandu lain dan tidak dikaburkan daripada pandangan mereka. Tindakan berikut boleh diambil untuk menyedarkan pemandu lain tentang kehadiran anda, menilai keadaan, dan menyediakan mereka dengan ruang pernafasan yang diperlukan untuk bertindak balas sekiranya berlaku kecemasan.

3. Segera Dapatkan Bantuan

Bertenang dan jangan panik jika kereta mati secara tidak dijangka untuk mengelakkan daripada ditipu atau dieksploitasi oleh seseorang yang mungkin mendapat keuntungan daripada kesedihan anda. Pertimbangkan untuk mendapatkan bantuan daripada pihak berikut:

  • Pihak Polis

Jika kereta anda rosak di tengah jalan atau menghalang lalu lintas dan boleh mengakibatkan kemalangan atau perlanggaran, hubungi polis untuk mendapatkan bantuan. Ia bagi membolehkan polis yang perlu dihantar ke kawasan itu dengan pantas menguruskan aliran trafik.

  • Peronda Lebuh Raya

Dapatkan trak tunda daripada PLUS Ronda jika kereta rosak di lebuh raya. Pengguna jalan raya dialu-alukan untuk menggunakan perkhidmatan trak tunda percuma yang disediakan oleh pengendali lebuh raya ke plaza tol bersebelahan.

4. Kenal Pasti Kerosakan

Taksir isu atau sebab kerosakan kereta anda jika ia berhenti dengan selamat dan berada dalam jarak selamat dari jalan raya. Jika perlu, keluar melalui pintu menghadap jauh dari jalan atau pintu di tepi tempat duduk penumpang. Buat siasatan ringkas untuk menentukan punca kereta rosak atau mati mengejut.