5 Tips Cara Pakai Songket Lelaki

Mungkin tidak ramai yang sedar bahawa setiap ciri dalam pakaian mempunyai makna yang unik. Variasi ini, yang eksklusif kepada pemakai, akan terhasil daripada perbezaan ini. Sebagai contoh, ikatan kain sisi berbeza-beza bergantung pada situasi dan adat resam sesebuah negara.

5 Jenis Ikatan Sampin

1. Ikatan Pancung

Ikatan pancung sangat eksklusif dipakai oleh pengantin di majlis perkahwinan mereka. Untuk memulakan, anda perlu memastikan bahagian jahitan samping berada di bahagian tengah selari dengan pusat anda. 

Dalam masa yang sama tarik nafas dan tahan seketika. Gengam dengan ketat kain yang berada di hujung perut lalu pusingkan ikatan tersebut sehingga anda berasa ketat di bahagian perut. Kemudian, ikat sementara bahagian kain yang terjuntai.

Anda boleh menggunakan bengkuk di bawah ikatan sementara tadi dan pinkan hujung bengkung. Anda perlu tarik dan tahan nafas sekali lagi ketika melilitkan bengkung. Pusingkan bahagian yang ada pin di bahagian belakang badan dan buka semula ikatan sementara tadi. 

2. Ikatan Kembung

Ikatan ini agak popular di kalangan pengantin lelaki dalam adat pernikahan Melayu. Kata “kembung” berasal dari kesan menggembung saat memakai ikatan ini. Mempelai lelaki yang mengenakan baju kahwin songket atau baju melayu songket dalam busana pilihannya pasti akan gemar memilih lilitan kembung kerana kesempurnaan sentuhan akhir yang pada bentuknya akan menambah lagi seri pada mereka.

3. Ikatan Lingkup

Lazimnya, ikatan lingkup mudah terlihat pada kebiasaan kaum Adam yang memakai baju melayu songket atau baju melayu biasa. Tanpa sebarang lilitan atau potongan pelik, ikatan lingkup hanya memerlukan kain samping digulung ke atas dan dilingkup ke bahagian depan atau bahagian sisi. 

Ikatan ini lebih mudah dipraktikkan berbanding ikatan-ikatan lain kerana setiap hari anda akan memakai kain pelikat untuk solat atau sebagai pakaian di rumah yang mana ianya juga menggunakan jenis ikatan yang sama.

4. Ikatan Teruna

Ikatan teruna sama seperti ikatan lingkup. Namun yang membezakannya adalah kedudukan pada bahagian kain yang terbuka. Bagi lelaki, lebihan kain tersebut perlu ke kanan manakala bagi perempuan ke kiri kerana sebagai perlambangan tulang rosak.

5. Ikatan Dendang Perantau

Dahulunya dipanggil ikatan perantau tetapi apabila menggunakan kain sampin yang pendek panggilannya mula berubah menjadi ikatan dendang perantau. Pertama sekali, pastikan dua ibu jari anda menolak kain ke depan dan kemudian bahagian tengahnya diletak pula ke atas.

Ikat sahaja kain tersebut dengan ikatan atau cerutan biasa sebanyak dua kali. Ini bertujuan untuk memastikan ianya ketat di pinggang anda. Lebihan bahagian tengah yang tidak di ikat perlu ditarik sehingga yang bawah naik ke atas. Anda akan mendapati terdapat bahagian yang berlubang di bahagian bawah. Untuk menjadikan bahagian berlubang itu ke atas, anda perlu tolak bahagian atas ke bawah.