cara buat website

Cara Buat Website: 9 Langkah Penting Untuk Meningkatkan Bisnes Anda

Adakah anda peka tentang cara buat website yang berkesan bagi mengembangkan lagi bisnes anda?

Penggunaan website adalah penting untuk sesebuah perniagaan memberi maklumat kepada khalayak ramai dan membuat mereka lebih faham akan perkhidmatan yang anda tawarkan.

Selain memberikan reliabiliti dan memudahkan capaian pelanggan, website perniagaan juga memudahkan pembeli membuat pembayaran secara online dan pantas.

Oleh itu, teruskan membaca artikel ini!

Kami akan menerangkan satu-satu cara buat website yang anda boleh ikut untuk mengembangkan lagi perniagaan anda.

Cara Buat Website: 9 Langkah Yang Anda Mesti Buat

cara buat website
 1. Tentukan tujuan utama website anda

Secara umumnya, website perniagaan berfungsi sebagai tempat untuk memberikan maklumat umum mengenai syarikat atau perniagaan anda.

Ia juga boleh dijadikan platform E-dagang untuk aktiviti pembelian secara online.

Tidak kiralah apa tujuan utama anda membina website, perkara paling penting yang anda perlu lakukan adalah menyatakan dengan jelas apa yang syarikat anda lakukan.

Objektif syarikat serta perkhidmatan yang anda tawarkan juga perlu dipaparkan secara jelas dalam website.

Ini adalah supaya pelanggan dapat memahami perniagaan anda secara keseluruhan dengan cepat dan mudah tanpa tertanya-tanya jika anda menawarkan apa yang mereka perlukan.

Tambahan pula, sekiranya anda menawarkan pilihan kepada pelanggan untuk membayar secara dalam talian, prosesnya adalah sedikit rumit kerana ia memerlukan perkhidmatan luar.

Namun jangan risau, kami akan menerangkan cara-caranya dengan lebih lanjut kemudian.

 1. Tentukan nama domain anda
cara buat website

Langkah seterusnya bagi membina website adalah menentukan nama domain anda.

Domain merujuk kepada URL yang anda akan gunakan untuk diberikan kepada bakal pelanggan bagi tujuan promosi di media sosial.

Oleh itu, domain anda mestilah deskriptif, mudah diingat dan pendek. Untuk mengelakkan kekeliruan kepada pelanggan, jangan gunakan singkatan, akronim, dan nombor.

Seterusnya, anda perlu menentukan “top-level domain” atau TLD bagi website anda atau akhiran pada domain anda seperti .com, .net atau .biz.

Setelah memilih nama domain, anda perlu memastikan availability domain tersebut sebelum membelinya melalui pendaftar domain. 

Berikut merupakan pendaftar domain yang popular:

 • Domain.com
 • GoDaddy
 • Ruang Squarespace
 • Wix

Semasa anda memilih nama domain baru anda, periksa hak cipta untuk memastikan anda tidak mengambil nama orang lain yang telah didaftar. 

Sekiranya URL pilihan anda sudah diambil, anda boleh menghubungi syarikat yang menggunakannya dan membelinya daripada mereka.

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan membeli domain dari syarikat seperti GoDaddy, yang akan menghubungi pemilik nama domain yang anda inginkan. 

 1. Pilih web hos

Setiap laman web memerlukan hos atau server di mana semua data pelanggan anda dapat disimpan dan diakses dengan mudah pada bila-bila masa. 

Bagi perniagaan kecil, anda dinasihatkan untuk memilih hos luar untuk menjimatkan kos kerana menghoskan website anda sendiri memerlukan perbelanjaan yang terlalu besar.

Bergantung kepada bajet anda, anda boleh memilih daripada dua pilihan yang berbeza: Shared Web Host atau Dedicated Host.

Shared Web Host merupakan pilihan yang lebih murah namun anda akan berkongsi server dengan website lain. 

Harga bagi Dedicated Host pula adalah jauh lebih tinggi namun anda akan dapat server anda sendiri tanpa perlu berkongsi dan bersaing dengan website lain yang akan menurunkan kelajuan.

 1. Bina halaman anda
cara buat website

Website yang baik memerlukan beberapa halaman yang dikhususkan untuk pelbagai aspek perniagaan anda seperti katalog yang terperinci mengenai produk atau perkhidmatan.

Website anda juga perlu atau halaman khas untuk pelanggan mendapatkan maklumat terkini perniagaan anda. 

Pastikan juga setiap halaman menyokong tujuan utama website dengan tujuan yang jelas serta “Call-To-Action” yang jelas seperti “Ketahui Lebih Lanjut,” “Daftar Sekarang,” atau “Order Sekarang”.

Bukan itu sahaja, Contact Page atau halaman untuk pelanggan hubungi anda juga adalah penting dan perlu disertakan. 

Jangan lupa untuk masukkan maklumat lengkap bagi mereka menghubungi anda seperti nombor telefon, media sosial, alamat E-mel dan lokasi fizikal perniagaan anda pada halaman tersebut.

Sekiranya perniagaan anda belum mempunyai logo, upah pereka grafik atau reka logo anda sendiri untuk diletakkan di laman website, kad perniagaan, dan profil media sosial anda.

Dengan ini, pelanggan dapat mengenal pasti syarikat anda dengan cepat dan mudah.

 1. Selesaikan sistem pembayaran anda (jika ada)

Sekiranya website anda memberikan pilihan kepada pelanggan untuk membuat bayaran secara online, anda perlu mengintegrasikan sistem pembayaran elektronik pada website. 

Anda boleh melakukannya melalui E-commerce Software atau Third-Party Payment Processors.

Banyak host web menawarkan in-house shopping cart atau penyatuan dengan program e-dagang. 

Anda perlu melakukan kajian untuk mengenalpasti kaedah yang paling sesuai untuk perniagaan dan pelanggan anda gunakan pada website anda.  

 1. Uji dan publish website anda

Sebelum anda mengumumkan kepada orang ramai tentang website anda, pastikan ia berfungsi dengan lancar pada semua browser utama seperti Internet Explorer, Firefox, dan Chrome.

Klik pada setiap halaman dan butang yang terdapat pada website anda untuk memastikan semua gambar muncul, pautan betul dan formatnya kelihatan lancar. 

Proses ini mungkin akan makan masa, namun usaha yang anda lakukan sekarang akan mengurangkan komplain daripada pelanggan mengenai website anda nanti.

Pastikan juga laman web anda berfungsi dengan lancar pada peranti mudah alih seperti telefon pintar dan tablet. 

 1. Promosikan website anda di media sosial

Media sosial seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn adalah platform terbaik untuk memberi akses kepada ramai pihak untuk mendapatkan info terkini mengenai perniagaan anda.

Setiap kali anda mengemas kini website, anda boleh pos mengenainya pada di laman media sosial anda.

Jangan lupa untuk menyertakan pautan ke media sosial anda pada website anda pada bahagian bawah atau bar tambahan website anda.

 1. Melabur dalam search engine optimization (SEO)

Menghantar laman web anda ke mesin pencari utama akan membantu pelanggan jumpa website anda dengan mudah sama seperti menerapkan strategi SEO yang berkesan pada website.

Anda dikehendaki menentukan tag tajuk, deskripsi meta, dan Uniform Resource Identifier (URI) yang relevan dengan syarikat dan aspek industri anda.

Dengan ini, kedudukan anda dalam mesin carian untuk produk atau perkhidmatan yang anda cuba pasarkan akan dapat ditingkatkan seterusnya, menarik lebih ramai pengunjung.

Semasa anda membina website perniagaan anda, taktik SEO penting di tempat ini dapat membantu anda meningkatkan kemampuan anda untuk menaikkan kedudukan. 

Berikut merupakan taktik SEO yang anda boleh gunakan:

 • Pilih kata kunci yang betul. 
 • Terbitkan kandungan baharu dengan kerap.
 • Letakkan pautan dalaman dan luaran
 • Optimumkan penggunakan gambar
 • Meningkatkan kelajuan website anda
 1. Selenggara laman web anda

Anda perlu memastikan website kekal relevan. 

Oleh itu, pastikan anda kerap update blog post dengan info terkini, event semasa dan produk serta tawaran baru untuk memastikan pengunjung kembali ke website anda.

Periksa website anda sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk memastikan perisian anda berfungsi dengan lancar dan up-to-date. 

Awas! Walaupun sekuriti host website anda kuat, jika perisian anda tidak up-to-date, ia masih berisiko untuk digodam. 

Kesimpulannya, memulakan laman web untuk perniagaan merupakan satu pelaburan kos rendah yang dapat membantu anda membangun kredibiliti dan capai lebih ramai pelanggan.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk melakukannya sendiri, serahkan tugas tersebut kepada mereka yang dipercayai atau freelancer yang pakar dalam hal pengurusan website.

Dan dalam hal ini, siapa lagi yang anda perlu percayai untuk membuat website perniagaan anda jika bukan MasterSyak!

Jika kekangan masa adalah musuh utama dalam mengembangkan perniagaan anda, serahkan tugas pemasaran digital kepada kami terutamanya dalam aspek:

 • Reka bentuk

Reka bentuk memainkan peranan penting dalam menarik pengunjung untuk terus meneroka laman web anda

 • Pembangunan

Pembangunan laman web memerlukan kerjasama antara pemilik perniagaan atau syarikat dan pereka laman web

 • Pemasaran

Pengalaman kami sebagai pereka laman web akan membantu anda memasarkan produk anda

 • Media Sosial

Integrasi dengan Media Sosial yang ada di pasaran merupakan salah satu aspek penting dalam menarik trafik ke laman web anda

 • E-dagang

Pemasangan sistem pembayaran memudahkan pengunjung membuat pembelian di website anda

 • Bantuan & Sokongan

Sokongan berterusan akan diberikan kepada website anda 

Perlukan bantuan untuk merancang pembinaan website yang berkesan? 

Dapatkan konsultasi percuma bersama MasterSyak dan kami akan memperkukuhkan lagi perniagaan anda dengan pembinaan website yang strategik!

Kami akan sentiasa meningkatkan kualiti kerja kami dengan penggunaan alat terkini di pasaran.

Kami juga mempunyai chat box, perkhidmatan telefon, E-mel dan Facebook Support yang bersedia untuk menjawab sebarang pertanyaan anda sepanjang 24 jam.

KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT WEBSITE PERNIAGAAN ANDA YANG BERKESAN!