Cara Belajar Mengaji Sendiri

Adakah benar-benar mudah untuk belajar cara belajar Al-Quran sendiri? boleh? Bagaimana kita boleh selesai dengan cepat?

Tidak dinafikan, masih ramai individu yang tidak tahu membaca dan mempelajari Al Quran atau bergelut dengannya. Anda malu jika anda ingin belajar seperti seorang guru. Anda tidak bersendirian, jadi jangan risau. Asalkan berniat untuk mencuba membaca dan memahami Al-Quran. Ada jalan untuk anda, insyaAllah. Semoga Allah permudahkan jalan anda.

1. Pastikan anda kenal huruf terlebih dahulu

Anda mesti biasa dengan abjad untuk membaca ayat-ayat Al-Quran. Oleh kerana persamaan pelbagai bentuk, ia boleh menjadi agak membingungkan untuk pemula. Sebahagian daripada mereka juga terdengar serupa. Amat sukar untuk mengingati perkara ini. Jangan risau, anda boleh terlebih dahulu mendidik diri anda tentang abjad al-Quran.

2. Pastikan anda tidak keliru dengan tanda bacaan asas

Anda mesti terlebih dahulu mempelajari bunyi yang dibuat oleh huruf Al-Quran untuk membacanya dengan betul. Mengikut tanda bacaan bagi setiap huruf dalam al-Quran, bunyi yang berbeza akan dihasilkan. Supaya anda tidak keliru, kaji dulu asas bunyi ini.

3. Lancarkan bacaan dengan surah-surah

Hanya pilih surah yang anda suka. Melalui aplikasi telefon atau YouTube, anda boleh memilih mana-mana format yang anda suka dan rasa selesa. Membaca dengan kuat daripada qari pilihan anda akan membantu anda belajar membaca. Anda boleh mengesahkan pemahaman anda tentang bacaan semasa anda mengulanginya, serta cuba menghafal huruf dan tanda bacaan. Ulangi bacaan dengan kuat beberapa kali sehingga anda boleh melakukannya dengan mudah.

Simptom Influenza

Rawatan Fisioterapi Bersama Physiogo