DIY Pewangi Rumah

Siapa yang tidak seronok berada di ruang yang mempunyai bau yang mesra dan segar? Belum lagi hakikat bahawa anda akhirnya boleh pulang ke rumah yang kemas dan wangi selepas seharian bekerja.

Namun, hanya ada beberapa perkara sahaja yang boleh menyebabkan rumah kita berbau busuk seperti bau masakan, sampah, atau habuk karpet.

Anda mungkin perlu berfikir dua kali atau tiga kali sebelum membeli bauan rumah. Dalam kedua-dua kes, harga dengan sendirinya kadangkala cukup untuk menampung barangan runcit selama seminggu.

Namun, terdapat beberapa cara anda boleh melakukannya sendiri (DIY) untuk menjadikan rumah anda harum dan menjimatkan wang sambil mendapat hasil yang cukup memberangsangkan.

1. Lemon Dan Rosemary

Buat penyegar bilik anda sendiri dengan hanya dua bahan ini. Prosedurnya sangat mudah diikuti; apa yang perlu anda lakukan ialah menyediakan semangkuk air, potong dua biji lemon, beberapa daun rosemary, dan beberapa titis ekstrak vanila.

2. Minyak Pati

Tambah serbuk penaik dan beberapa titis minyak pati pilihan anda ke dalam semangkuk air. Kita akan berasa lebih tenang kerana aromanya yang lembut.

3. Daun Pandan

Di Malaysia, tidak sukar untuk mendapatkan daun pandan, dan banyak yang tumbuh lembap di belakang rumah. Mengapa tidak menggunakannya untuk membuat aroma rumah yang mengingatkan spa?

Masukkan bunga melati atau mana-mana bunga wangi yang lain bersama beberapa helai daun pandan yang dicincang halus. sedia!

4. Kulit Limau

Simpan kulit limau selepas anda memakannya kerana kita boleh menggunakannya untuk mengharumkan rumah kita. Rahsianya ialah dengan merebus beberapa batang kayu manis dan kulit limau.

Biarkan ia sejuk selepas ia mendidih. Seluruh rumah akan dipenuhi dengan minyak wangi yang memikat. Anda boleh menggabungkan kulit epal dengan campuran cengkih dan limau sebagai tambahan kepada kulit limau.