3 Fungsi Asas Sumber Manusia

Tidak kira saiz organisasi, pengurusan sumber manusia (HRM) adalah penting. Apa yang mungkin berbeza untuk syarikat permulaan ialah saiz sistem operasi dan kakitangan sumber manusianya. Empat peranan asas sumber manusia untuk syarikat baharu ialah:

Memilih Pekerja yang Betul untuk Pekerjaan yang Betul

Kesilapan dalam merekrut boleh mengakibatkan kerugian dan memberi impak kepada firma, terutamanya untuk pemula. Gunakan portal kerjaya untuk mencari pekerja yang sesuai, atau siarkan pembukaan kerja di tapak web syarikat. Anda akan menemui pemohon yang ideal dengan bantuan permulaan yang indah ini. Pertimbangkan kualiti tingkah laku calon. Anda boleh meramalkan reaksi calon terhadap situasi yang tertekan dan prestasinya semasa bekerja untuk organisasi anda nanti dengan bertanya soalan tentang tingkah laku mereka sepanjang temu duga.

Membayar Gaji Mereka

Anda boleh mengawal sendiri proses penggajian sebagai syarikat permulaan dengan menggunakan perisian penggajian atau templat Excel. Keputusan mesti berdasarkan kriteria asas berikut: i. Adakah anda mempunyai kontraktor sepenuh masa, sambilan atau bebas di kalangan kakitangan anda? ii. Apakah terma dan faedah semasa pampasan, seperti bonus, komisen dan lebih masa?

Mengekalkan Pekerja Yang Berkebolehan

Agak sukar untuk mengekalkan kakitangan berbakat untuk syarikat permulaan kerana anda tidak mampu membayar mereka gaji besar dan faedah yang sangat baik. Perkara yang paling penting ialah menyediakan pekerja dengan faedah asas seperti pelan simpanan persaraan dan insurans kesihatan, serta pampasan yang berkadar dengan buruh yang ditawarkan. Selain itu, kebanyakan pekerja, terutamanya generasi muda, bersedia untuk melepaskan pendapatan yang lebih besar sebagai pertukaran untuk pengaturan kerja yang lebih fleksibel.

Cara Penjagaan Kain Batik

Faedah Kelas Mengaji Online