hantar kereta ke sabah sarawak

Hantar Kereta Ke Sabah & Sarawak

Sabah dan Sarawak adalah dua negeri yang terletak di pulau Borneo di Malaysia. Disebabkan lokasi geografinya yang unik, penghantaran kereta ke negeri ini boleh menjadi sedikit mencabar. Walau bagaimanapun, dengan pengetahuan dan sumber yang betul, ia boleh menjadi proses yang lancar. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan proses penghantaran kereta ke Sabah dan Sarawak.

1. Pilih Syarikat Penghantaran

Langkah pertama dalam penghantaran kereta anda ke Sabah atau Sarawak ialah memilih syarikat perkapalan. Adalah penting untuk memilih syarikat perkapalan bereputasi yang berpengalaman dalam penghantaran kereta ke Malaysia. Beberapa syarikat perkapalan popular yang beroperasi di Malaysia termasuk Maersk, MSC, dan APL. Anda juga boleh memilih syarikat perkapalan tempatan yang beroperasi di Sabah atau Sarawak untuk pengalaman yang lebih peribadi.

2. Dapatkan Dokumen yang Diperlukan

Sebelum anda boleh menghantar kereta anda ke Sabah atau Sarawak, anda perlu mendapatkan dokumen yang diperlukan. Dokumen ini termasuk dokumen pendaftaran dan pemilikan kereta, dokumen insurans kereta dan permit import daripada kerajaan Malaysia. Anda juga perlu memberikan syarikat perkapalan salinan pasport atau kad pengenalan anda.

3. Sediakan Kereta Anda untuk Penghantaran

Setelah anda memperoleh dokumen yang diperlukan, tiba masanya untuk menyediakan kereta anda untuk penghantaran. Ini melibatkan pembersihan kereta dan mengeluarkan sebarang barang peribadi. Anda juga harus melumpuhkan sebarang penggera kereta atau peranti pengesan dan pastikan tahap bahan api adalah rendah. Akhir sekali, ambil gambar kereta anda untuk mendokumenkan keadaannya sebelum penghantaran.

4. Menguruskan Pengangkutan

Langkah seterusnya ialah mengatur pengangkutan kereta anda ke pelabuhan berlepas. Jika anda tinggal di Sabah atau Sarawak, anda boleh memandu kereta anda ke pelabuhan. Jika anda tinggal di luar negeri, anda perlu mengatur perkhidmatan pengangkutan kereta untuk menghantar kereta anda ke pelabuhan.

5. Hantar Kereta Anda

Sebaik sahaja kereta anda telah diangkut ke pelabuhan berlepas, tiba masanya untuk menghantar kereta anda ke Sabah atau Sarawak. Syarikat perkapalan anda akan memberikan anda bil muatan, yang merupakan dokumen yang berfungsi sebagai resit untuk kereta anda dan memberikan butiran tentang penghantaran. Anda juga perlu membayar sebarang yuran penghantaran dan cukai.

6. Terima Kereta Anda di Sabah atau Sarawak

Akhirnya, sebaik sahaja kereta anda tiba di Sabah atau Sarawak, anda perlu melalui pemeriksaan kastam dan mendapatkan dokumen yang diperlukan untuk mendaftarkan kereta anda. Anda perlu membayar cukai dan yuran import, serta sebarang yuran yang berkaitan dengan proses pelepasan kastam. Setelah anda menyelesaikan langkah-langkah ini, anda akan dapat memandu kereta anda di Sabah atau Sarawak.

Previous Post

Servis Penghantaran Barang Matdespatch

3 Punca Utama Diabetes