Insuran Kereta: Definisi, Jenis, hingga Cara Kira, & Claim

Memiliki sebuah kereta sudah jadi satu keperluan penting pada zaman sekarang. Sebelum membeli kereta, korang sudah pastinya membuat pilihan terlebih dahulu, kereta mana yang paling sesuai betul tak? Selain daripada itu, antara perkara penting yang korang harus titik beratkan adalah memilih insuran kereta yang bersesuaian. Yelah, malang tidak berbau jadi tidak salah kan kalau korang bersedia dulu sebelum apa-apa hal.

Apa itu insuran kereta?

Insuran kereta adalah sejenis perlindungan yang boleh dibeli oleh pemilik kereta. Ia bertujuan untuk membantu mengurangkan kos yang berkaitan dengan kemalangan kereta. Selain itu, insuran kereta ini turut memberikan perlindungan kewangan terhadap kerosakan fizikal atau kecederaan badan yang disebabkan oleh kemalangan jalan raya. Bukan itu sahaja, insuran ini juga akan dapat menawarkan perlindungan kewangan terhadap pencurian kenderaan serta kerosakan kenderaan yang disebabkan oleh sebarang kejadian selain dari kemalangan jalan raya, seperti cuaca atau bencana alam.

Jenis insurans kereta

Di Malaysia, secara amnya, terdapat tiga (3) jenis insurans kereta yang boleh korang pilih. Daripada jenis insurans yang paling standard hinggalah kepada yang menawarkan perlindungan penuh terhadap pelbagai jenis risiko.

1. Insurans pihak ketiga

Insurans pihak ketiga adalah insurans paling asas yang boleh korang perolehi. Ia adalah insurans yang melindungi pihak ketiga didalam sebarang kemalangan, sebagai contoh, pemandu atau penumpang dan juga kereta yang turut terlibat didalam kemalangan kereta bersama korang. Dalam erti kata lain, kalau korang terlibat dengan kemalangan, insurans pihak ketiga ini akan membantu korang untuk menanggung kos membaiki kerosakan pada kereta pihak ketiga, atau sebarang kos rawatan yang diperlukan oleh pihak tersebut.

2. Insurans pihak ketiga, kebakaran dan kecurian

Polisi insurans ini tidak banyak perbezaannya dengan insurans pihak ketiga. Insurans ini memberikan perlindungan terhahadap kereta korang sendiri. Perlindungan tambahan didalam insurans ini adalah ia turut melindungi segala kecederaan dan kematian, kerosakan dan kehilangan harta yang berlaku terhadap kereta korang.

3. Insurans komprehensif

Perlindungan jenis komprehensif ini adalah insurans yang paling menyeluruh di antara ketiga-tiga jenis insurans. Insurans komprehensif bukan sahaja menanggung liabiliti pihak ketiga, kecurian dan kebakaran kereta korang secara tidak sengaja, malah turut meliputi segala kerosakan terhadap kereta korang sekiranya berlaku kemalangan, dan kerosakan / kehilangan harta benda di dalam kereta korang sendiri. Kecederaan, kematian dan kecederaan anggota badan yang disebabkan oleh korang dan penumpang korang juga dilindungi.

Manfaat insurans kereta

Telah menjadi sesuatu keperluan wajib untuk memiliki insuran kereta bagi setiap pemilik kereta. Selain itu, ia juga merupakan pelaburan yang sangat baik untuk diri sendiri dan keluarga korang. Terdapat banyak manfaat insuran ini yang boleh korang perolehi, antara adalah:

1. Korang berisiko mengalami kemalangan

Kemalangan berlaku sepanjang masa di setiap bandar dan di setiap jalan raya. Ini adalah masalah besar kerana kebanyakan kemalangan menyebabkan kerugian yang besar. Pada bulan Mei, tahun 2020 sebanyak 231 kematian berlaku daripada 25,251 kes kemalangan yang berlaku iaitu purata 8.25 kematian setiap hari, hal ini dilaporkan oleh Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman. Mengingat hal ini, korang berisiko mengalami kemalangan setiap kali korang mengendalikan kenderaan. Tanpa insuran kereta, korang secara peribadi akan bertanggungjawab atas kerugian tersebut.

2. Korang akan membayar lebih sedikit sekiranya berlaku kemalangan

Manfaat liputan terbesar ialah korang hanya perlu membayar jumlah yang kecil sekarang untuk perlindungan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku kemalangan besar, polisi insuran kereta korang akan menanggung pembaikan tersebut. Jika korang menanggung sendiri kerosakan kereta akibat kemalangan, korang berkemungkinan akan kerugian beribu-ribu ringgit.

3. Ini membantu korang mengelakkan penurunan nilai kepada kereta korang

Terdapat beberapa jenis polisi di pasaran yang memberi manfaat kepada korang dengan membantu memanjangkan jangka hayat dan nilai kereta korang. Korang tidak mengetahui jika akan ada pokok tumbang yang akan jatuh ke tingkap kereta. Korang tidak dapat mengelak ribut petir dari merosakkan kereta korang. Namun begitu, jika korang mempunyai insuran kereta yang komprehensif, ia akan melindungi kerugian yang korang alami dari risiko tersebut. Dalam jangka masa panjang, korang akan dapat menjimatkan sejumlah wang yang besar. Ia juga membantu korang mengembalikan kereta ke kedudukan yang boleh dipasarkan sekiranya korang ingin menjualnya satu hari nanti.

4. Korang mendapat ketenangan fikiran

Mampukah korang membuat pembayaran untuk membaiki kenderaan korang tanpa bantuan kewangan? Adakah itu akan menjadikan keluarga korang berisiko menghadapi masalah kewangan sekiranya berlaku bencana. Insuran kereta akan membantu korang mengelakkan daripada mengalami kerugian wang yang besar. Jadi mengetahui bahawa korang mempunyai polisi yang melindungi keluarga korang dapat memberi korang ketenangan fikiran.

5. Ini melindungi korang terhadap tuntutan

Walaupun korang melakukan kesalahan dan menyebabkan kerosakan yang besar pada harta benda orang lain, ini tidak bermakna korang harus kelihangan wang ringgit untuk menanggungnya. Dengan insuran kereta, korang mendapat pertolongan dengan tuntutan yang dibuat orang lain terhadap korang dalam kemalangan. Ini termasuklah pembelaan undang-undang jika korang memerlukannya.

Senarai insuran kereta terbaik

Terdapat banyak syarikat insuran dan takaful yang menjual insuran kereta atau motosikal di Malaysia, dan tentunya tidak mudah untuk memilih yang terbaik. Qoala akan menyenaraikan beberapa produk insurans tersebut dibawah:

Etiqa LogoEtiqa Malaysia

Etiqa adalah perniagaan insurans dan takaful yang dimiliki oleh kumpulan perbankan Malaysia, Maybank. Mereka menawarkan insurans dan takaful kereta persendirian yang komprehensif. Dengan insuran kereta, korang akan mendapat perlindungan untuk kehilangan, kecurian atau kerosakan pada kereta korang, dan banyak lagi pilihan tambahan. Bagi takaful kereta pula, ia merupakan perlindungan patuh Syariah.

Allianz Logo

Allianz General

Allianz General merupakan syarikat insurans kereta terbesar di Malaysia. Insuran kereta yang mereka tawarkan adalah Motor Comprehensive Insurance. Tidak kira sama ada anda mempunyai kereta atau motosikal, Allianz menawarkan perlindungan yang boleh dipercayai dan ketengan fikiran yang korang perlukan.

Axa LogoAXA Affin General Insurance

AXA Affin adalah salah satu dari syarikat insuran kereta terbaik di negara kita. Produk insurans kereta yang ditawarkan ialah SmartDrive Enhanced Private Car. Produk ini membolehkan korang membayar premium yang mencerminkan profil risiko korang, dan memilih pilihan dan manfaat tambahan untuk perlindungan yang dipertingkankan di jalan raya, sementara masih menikmati semua manfaat komprehensif AXA Motor Insurance.

Kurnia Insurans Logo

Kurnia Insurans

Kurnia ialah sebuah syarikat insurans Malaysia yang perniagaan utamanya ialah insurans am. Kurnia Insurans menawarkan dua jenis produk khusus untuk kereta, auto365 Comprehensive Plus dan auto365 Comprehensive Premier. auto365 Comprehensive Plus adalah polisi insurans kereta baru yang memberikan korang manfaat, dan perkhidmatan tambah nilai. Manakala auto365 Comprehensive Premier menyediakan perlindungan premium dan sesuai untuk pemilik kereta baru yang mahukan pelbagai liputan.

MSIG LogoMSIG Malaysia

MSIG Malaysia menawarkan produk yang dikenali sebagai MSIG Motor Plus Insurance. Pakej yang mudah dan berpatutan yang menyediakan liputan meluas melebihi asasnya. Produk insurans ini adalah polisi motor yang komprehensif dengan perlindungan lanjutan yang telah dikombinasikan ke dalam satu polisi.

Tokio Marine LogoTokio Marine

Tokio Marine menawarkan insuran kereta yang memberikan liputan terdiri daripada kerosakan kenderaan hingga kecederaan pihak ketiga. Insurans Motor Komprehensif mereka akan memberikan perlindungan ke atas liabiliti terhadap kecederaan atau kematian pihak lain, kerosakan harta pihak lain dan kerosakan akibat kebakaran atau kemalangan terhadap kenderaan korang atau kecurian terhadap kenderaan korang.

Zurich LogoZurich Insurance

Zurich Insurance berada di kedudukan yang unik di Malaysia di mana mereka menawarkan pelbagai penyelesaian Insurans dan Takaful – meliputi produk konvensional Insurans Hayat dan Insurans Am serta produk patuh Syariah Takaful Keluarga dan Takaful Am di bawah satu jenama. Produk insuran kereta Zurich di beri nama, Z-Driver yang menawarkan perlindungan komprehensif kepada korang dan keluarga tersayang di jalan raya.

Cara membeli Insuran Kereta

Jangan bimbang, mungkin ia kelihatan seperti banyak langkah, tetapi membeli insurans kereta sebenarnya adalah proses yang cukup mudah, dan korang mungkin boleh melengkapkan keseluruhan proses pada waktu petang. Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Tentukan bagaimana korang ingin membeli insuran kereta

Terdapat dua cara untuk membeli insurans kereta, terus dari syarikat insurans atau melalui broker insurans bebas. Jadi buat pilihan yang paling bersesuaian untuk korang.

2. Tentukan berapa banyak perlindungan insurans kereta yang korang perlukan

Ini adalah salah satu bahagian yang lebih sukar dalam proses membeli insurans. Apabila memilih jenis dan jumlah liputan, pertimbangkan faktor seperti berapa kerap korang memandu dan di mana, sama ada kereta korang mungkin dicuri atau dipecah masuk dan jika korang tinggal di suatu tempat di mana cuaca yang melampau berkemungkinan merosakkan kenderaan korang.

3. Isikan permohonan sebut harga insurans kereta

Borang permohonan sebut harga kebanyakannya akan memerlukan butiran seperti berikut:

 • Nama penuh pemilik kereta
 • Nombor kad pengenalan pemilik kereta
 • Nombor telefon
 • E-mel
 • Alamat tempat tinggal
 • Nombor pendaftaran kereta
 • Jenis kereta
 • Model kereta

4. Dapatkan sebut harga korang

Tidak kira bagaimana korang memohon insurans, korang mungkin akan mendapat sebut harga dengan cepat. Sesetengah syarikat insuran akan menawarkan korang pelbagai versi sebut harga. Ingat bahawa ia biasanya adalah idea yang baik untuk mempunyai had liputan yang tinggi untuk jenis perlindungan yang diperlukan, tetapi semakin tinggi had korang, lebih banyak yang korang akan bayar.

5. Bandingkan sebut harga insurans kereta korang

Korang mungkin terdorong untuk memilih syarikat insuran kereta yang menawarkan harga terbaik, tetapi pastikan korang melakukan penyelidikan korang mengenai syarikat yang berbeza. Syarikat A mungkin telah menawarkan korang harga yang lebih tinggi daripada syarikat B, tetapi jika ia mempunyai penilaian kepuasan tuntutan yang jauh lebih tinggi, kos tambahan itu berkemungkinan lebih berbaloi.

6. Pilih syarikat insurans kereta dan dapatkan perlindungan

Sebaik sahaja korang telah membandingkan sebut harga korang, baca pada bakal penginsurans korang, dan memilih syarikat insuran kereta yang korang rasa baik mengenainya, sudah tiba masanya untuk memilih polisi yang ingin korang kuat kuasakan.

Harga insuran kereta

Harga insuran ini bergantung kepada beberapa faktor seperti:

1. Nilai pasaran kereta

Nilai pasaran kereta akan sentiasa menurut tahun ke tahun, jadi penting untuk korang untuk membuat anggaran terhadap nilai pasaran kereta korang sebelum korang membeli insurans.

2. Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD) dan tahun perkilangan kereta

Diskaun tanpa tuntutan memberi nikmat diskaun kepada pemilik kereta jika mereka tidak menuntut apa-apa ganti rugi daripada syarikat insurans mereka pada setiap tahun.

3. Jenis insuran kereta

Seperti yang korang sudah tahu, terdapat tiga jenis insurans kereta di pasaran: komprehensif; pihak ketiga, kebakaran dan kecurian; dan pihak ketiga sendiri. Untuk mengira premium insuran kereta pihak ketiga, korang perlu bermula dengan mengira perlindungan insurans yang komprehensif.

4. Lokasi

Harga premium insuran kereta bagi kereta di Semenanjung adalah lebih tinggi berbanding dengan harga insuran yang sama di Sabah dan Sarawak. Ini kerana risiko adalah lebih tinggi dan juga kerana nilai pasaran kereta yang lebih tinggi bagi kereta-kereta di Semenanjung Malaysia.

5. Kapasiti padu kereta

Pada asasnya, ini adalah kuasa enjin kereta korang dan ia adalah penting kerana ia menentukan premium asas insuran kereta yang perlu korang bayar. Lebih tinggi kapasiti padu kereta, maka lebih tinggi premium korang.

Cara kira insuran kereta

Korang tahu tak bagaimana nak buat kiraan insuran kereta jumlah premium yang perlu dibayar? Formulanya adalah seperti berikut:

Jumlah Premium Komprehensif = Premium Kasar + Perlindungan Tambahan (Jika ada) + 6% SST + Duti Setem (RM10.00)

Jika korang hanya memilih perlindugnan insurans pihak ketiga, kebakaran, dan kecurian, korang perlu mengetahui 75% daripada premium kasar untuk insurans komprehensif korang. Kemudian, korang boleh mendapatkan premium yang perlu dibayar selepas menolak NCD (jika berkenaan) dan tambahkan jumlah SST serta duti setem.

1. Cara claim insurans kemalangan kereta

Apa yang perlu dibuat jika mahu claim insuran kereta apabila berlaku kemalangan? Pertama sekali, korang perlu kenal pasti jenis claim yang akan korang lakukan. Terdapat dua cara untuk menuntut ganti rugi jika korang terlibat dalam kemalangan:

2. Claim daripada syarikat insurans korang sendiri

Apabila membuat tuntutan daripada syarikat insurans korang, korand akan menuntut di bawah Tuntutan Kerosakan Sendiri (Own Damage) atau Kerosakan Sendiri Knock (Own Damage Knock) untuk tuntutan Knock.

 • Buat laporan polis dalam masa 24 jam dari waktu kejadian.
 • Kemudian, maklumkan kepada pihak insurans tentang hal kejadian. Seterusnya, hantar kereta korang ke bengkel panel pihak insurans.
 • Korang akan mengisi borang tuntutan dan kembalikan borang tersebut kepada pihak insurans.
 • Penyelaras insurans kemudiannya akan dilantik untuk mengakses kerosakan dan kos untuk membetulkan kereta korang, dan kemudian bengkel panel akan memperbaiki kereta korang.

3. Claim daripada syarikat insurans pihak lain

Korang juga boleh membuat tuntutan daripada syarikat insurans pihak lain sekiranya berlaku kemalangan, yang dikenali sebagai tuntutan pihak ketiga. Biasanya, ini terpakai jika kemalangan itu adalah kesalahan orang lain. Langkah-langkah untuk membuat tuntutan adalah seperti di bawah:

 • Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan itu untuk membolehkan korang membuat tuntutan daripada syarikat insurans pihak lain.
 • Hantar kereta korang ke bengkel panel syarikat insurans pihak lain.
 • Dapatkan Penyelaras Berlesen Bebas untuk membantu menilai jumlah kos kerosakan, dan kehilangan penggunaan, juga dikenali sebagai Pampasan Untuk Masa Pembaikan Yang Ditafsir (CART). Ini adalah untuk mendapatkan pampasan kerana tidak mempunyai kereta sepanjang tempoh kenderaan korang sedang dibaiki.
 • Korang perlu membayar kerosakan berikut terlebih dahulu. Kemudian hantar dokumen-dokumen ini kepada syarikat insurans pihak lain:
  • Salinan asal laporan polis yang telah dibuat
  • Hasil siasatan pihak polis
  • Salinan kad pengenalan
  • alinan lesen memandu
  • Laporan penyelaras termasuk kos pembaikan untuk kereta korang
  • Foto kerosakan kereta (jika ada)

Takaful insurans kereta

Apa itu takaful kereta?

Insurans Takaful adalah berdasarkan undang-undang syariah atau agama Islam, yang menerangkan bagaimana individu bertanggungjawab untuk bekerjasama dan melindungi satu sama lain.

Syarikat insurans takaful diperkenalkan sebagai alternatif kepada mereka yang berada dalam industri insurans komersial, yang dipercayai bertentangan dengan sekatan Islam ke atas riba (faedah), al-maisir (perjudian), dan prinsip al-gharar (ketidakpastian)—semuanya diharamkan dalam syariah.

Perbezaan antara takaful dan insurans konvensional

Pakar undang-undang Islam menyimpulkan bahawa insurans konvensional tidak boleh diterima dalam Islam kerana tidak mematuhi undang-undang syariah atas sebab-sebab berikut:

 • Insurans konvensional merangkumi unsur al-gharar atau ketidakpastian.
 • Insurans konvensional adalah berdasarkan konsep dan amalan mengenakan faedah. Sebaliknya, insurans Islam adalah berdasarkan tabarru, di mana sebahagian daripada sumbangan yang dibuat oleh peserta dianggap sebagai derma. Inilah sebabnya mengapa pemegang polisi dalam takaful biasanya dirujuk sebagai peserta.
 • Insurans konvensional dianggap sebagai satu bentuk perjudian.

Senarai syarikat takaful

Di sini kami menyenaraikan syarikat takaful yang terbaik di Malaysia:

 • Takaful Ikhlas – menawarkan produk IKHLAS Takaful Kereta Persendirian Komprehensif Plus yang memberikan perlindugnan menyeluruh.
 • Etiqa Takaful – menawarkan Takaful Kenderaan Persendiran Komprehensif, antara manfaat utama yang diberikan ialah nilai dipersetujui, tiada akses, dan bantuan kecemasan 24 jam di jalan raya.
 • Syarikat Takaful Malaysia – menawarkan produk yang dipanggil Takaful myClik Motor. Terbaru sekali Takaful Malaysia memberikan tawaran 6 bulan pembayaran secara ansuran dengan sifar (0%) faedah kepada pelan melebihi daripada RM500.

Selepas anda renew insurans kenderaan anda. Anda boleh renew roadtax pula. Renew Road Tax boleh melalui MyEG

—–

Anda mencari Studio Photoshoot? Anda boleh cuba Studio Photoshoot Bomstart di The Strand, Kota Damansara