Jenis Baja Untuk Kelapa Sawit Yang Baik

Anda harus sedar bahawa terdapat pelbagai jenis baja untuk minyak sawit terbaik. Agar pokok sawit tumbuh dengan cepat dan mengeluarkan hasil yang banyak, pembajaan adalah tugas utama petani. Pokok kelapa sawit akan menghasilkan hasil yang memuaskan sekiranya mendapat baja yang mencukupi.

Petani yang menghasilkan sedikit terjejas oleh kesuburan tanah yang lemah, serangan penyakit dan perosak yang memakan batang pokok kelapa sawit, suhu yang melampau, dan kekurangan baja.

Untuk pokok yang sihat dan buah-buahan yang besar dan banyak, adalah penting untuk anda mengetahui jenis dan kualiti baja yang betul. Komponen yang paling penting dalam penyelenggaraan sawit, di mana ia mempunyai pengaruh kos dan hasil yang ketara, ialah baja (perbelanjaan sawit).

Baja Sawit Terbaik

Semasa bercakap tentang pembelian baja, frasa “baja sawit terbaik” sering digunakan. Sebenarnya, baja sawit terbaik adalah yang paling sesuai dengan keadaan tanah dan pokok sawit. Sebagai contoh, jadual baja yang mengandungi baja Zink (Zn) dan Kuprum (Cu) adalah baja sawit terbaik untuk tanah gambut. Ini kerana tanah gambut berada dalam keadaan buruk dan kekurangan nutrien.

Baja dengan tahap NPK 15:15:15 adalah baja sawit terbaik untuk pokok kecil, seperti sawit yang berumur kurang daripada setahun.

Baja Kimia

Baja kimia ialah baja yang diperbuat daripada gabungan unsur kimia dan bukan organik. Sebagai contoh, baja ammonium sulfat dibuat daripada gabungan bahan yang mengandungi asid sulfurik dan gas ammonia.

Bahan tersebut mengalami tindak balas kimia yang mengubah komposisi atom dan molekulnya, mengakibatkan pembentukan ammonium sulfat, sebatian baru. Dua bahan baja kimia ini ialah nitrogen dan sulfur.

Baja kimia mempunyai kandungan unsur berkhasiat yang tinggi. Baja kimia memberikan kadar pembebasan nutrien yang lebih cepat berbanding baja organik dan mineral kerana sifatnya yang mudah larut dan cepat diserap oleh tanah.

Untuk memastikan nutrien daripada baja kimia digunakan sepenuhnya oleh tumbuhan pada setiap peringkat pertumbuhan, baja kimia digunakan pada peringkat pertumbuhan tertentu, seperti sepuluh hingga dua puluh hari selepas penanaman, berbunga dan peringkat pembentukan buah.

Baja Mineral Galian

Baja mineral dibuat dengan melarutkan batu yang mengandungi nutrien, seperti batu fosfat, yang termasuk fosforus, dan batu kapur, yang mempunyai kalsium dan magnesium. Batuan mengalami luluhawa fizikal dan luluhawa kimia, yang mengubah struktur dan komposisinya, untuk menghasilkan mineral ini.

Selain itu, perlombongan batuan dijalankan untuk mengumpul mineral dalam bentuk serpihan yang lebih kecil atau serbuk mineral sedia untuk digunakan.

Majoriti baja mineral kekurangan nutrien tumbuhan, dan pembebasan komponen nutrisi ke dalam tanah adalah perlahan kerana batuan ini mengambil masa yang lama untuk larut dan memerlukan banyak air untuk melakukannya.

China Rock Phosphate (CRP), Christmas Island Rock Phosphate (CIRP), dan Egyptian Rock Phosphate ialah beberapa contoh baja mineral (EGP). Lokasi perlombongan batu fosfat telah menimbulkan nama mineral.

Baja Organik

Baja yang diperbuat daripada bahan semulajadi tanpa menggunakan bahan kimia dikenali sebagai baja organik. Baja organik dibuat dengan membenarkan sisa pertanian yang mudah reput, seperti sisa tumbuhan dan haiwan, reput.

Bergantung kepada sama ada terdapat kandungan sebatian tinggi atau rendah yang terurai dengan cepat atau perlahan, bahan semula jadi dalam sisa tumbuhan dan haiwan mengambil masa antara tiga hingga lapan bulan untuk terurai.

Kompos, baja organik yang diiktiraf untuk meningkatkan kesuburan tanah dan tumbuhan, adalah hasil daripada proses pemecahan ini.

Kompos mempunyai kandungan humus (organik) yang tinggi, dan jumlah nutrien bergantung kepada jenis sisa yang digunakan; contohnya, jika baja haiwan dan daun kekacang digabungkan, paras nitrogen akan tinggi. Manakala paras kalium bancuhan pengkomposan adalah tinggi sekiranya abu daripada pelepah kelapa sawit yang terbakar ditambah.

Bahan humus kompos dikeluarkan secara beransur-ansur dan biasanya diberikan kepada tumbuhan pada awal musim tumbuh supaya mereka boleh menyerapnya pada setiap peringkat pembangunan.