5 Jenis Baja Untuk Pokok Rumah Anda

Tubuh manusia adalah seperti pokok. Untuk kekal sihat dan berkualiti, anda memerlukan lebih daripada sekadar air dan matahari. Penyumbang utama juga adalah vitamin dan mineral! Perbezaannya ialah tidak seperti kita, vitamin pokok tidak datang dalam bentuk makanan atau kapsul.

1. Baja Organik Alfalfa

Tumbuhan dan benih daripada alfalfa dikompos untuk menghasilkan baja organik ini. Bagi tumbuhan berbunga, mineral surih yang menjadi sumber nutrisi di dalamnya adalah seperti sihir.

Ia mempercepatkan pertumbuhan bunga dan tumbuhan dengan membenarkan mikroorganisma tanah memecahkan unsur surih melalui pembebasan haba dan nutrien.

2. Baja Organik Kelp

Bahan utama dalam penciptaan baja kelp adalah rumpai laut (kelp) dan gabungan produk ikan. Lebih daripada 70 sumber vitamin dan mineral terdapat dalam baja ini. Pokok itu sepatutnya baru!

Untuk satu periuk, satu sudu besar taburan adalah mencukupi kerana kandungan nitrogen, fosforus dan kalium yang tinggi.

3. Baja Cecair Ikan/Fish Emulsion

Baja ikan memberi tumpuan kepada mengimbangi struktur tanah. Untuk menggalakkan perkembangan mikroorganisma berfaedah di dalam tanah, unsur nitrogen 5% daripada ikan jeruk dihasilkan sepenuhnya secara organik.

Walaupun dalam cuaca sejuk, nutrien diserap oleh akar pokok, menyebabkan pokok tumbuh tinggi dan hijau dengan sempurna.

4. Baja Organik Kompos

“Elakkan membuang sampah makanan. Indah untuk pokok! Nasihat itu sentiasa berguna malah disokong oleh sains. Baja kompos adalah apa yang orang panggil ini!

Ia diperbuat daripada sisa tumbuhan dan haiwan, termasuk daun kering, rumput, dan sisa dapur terkumpul.

Selepas itu, ia akan menjalani proses pengkomposan dalam jangka masa tertentu, sama ada ia semula jadi, bokashi, atau vermicomposting.

5. Baja Organik Kopi

Walaupun tidak dibuat dengan kopi, ia dipanggil kopi. NPK 888 ialah sebutan saintifiknya. Tukang kebun bandar suka baja berbutir kerana ia mudah digunakan dan, yang paling penting, kerana ia tidak reput.

Bagi tumbuhan yang sensitif kepada baja kimia, seperti bunga ros Jepun, bunga kertas, kedongong, tomato dan banyak lagi, baja kopi sangat sesuai kerana nilai NPK yang rendah.

Asid humat, yang penting untuk kesuburan tanah dan boleh membaiki akar tumbuhan yang cedera, juga banyak terdapat di dalamnya.

Apa Itu Fertigasi?

Cara Menjaga Penampilan Buat Lelaki