5 Jenis Ekzema Yang Biasa Dihidapi

Dermatitis atopik, sering dikenali sebagai ekzema, adalah gangguan kulit radang yang sangat biasa untuk pelbagai sebab. Alahan digambarkan sebagai atopik. Selain kegatalan dan kemerahan kulit, penghidap ekzema kerap mengalami alahan atau asma. Mari kita kenali 5 jenis ekzema yang sering dihidapi oleh masyarakat.

1. Ekzema Atopik

Jenis ekzema yang paling lazim ialah ekzema atopik, juga dikenali sebagai dermatitis atopik.

Biasanya bermula pada peringkat awal kanak-kanak, penyakit ini berkurangan atau hilang sepenuhnya apabila dewasa.

Seperti yang telah dinyatakan, perkataan “atopik” merujuk kepada keadaan alahan, itulah sebabnya ekzema atopik adalah komponen triad atopik.

2. Dermatitis Kontak

Anda mungkin mengalami dermatitis kontak, juga dikenali sebagai ekzema sentuhan, jika kulit anda meradang dan merah apabila anda bersentuhan dengan bahan tertentu.

Dermatitis kontak datang dalam dua jenis: alahan dan merengsa.

Walaupun dermatitis sentuhan merengsa berlaku apabila bahan kimia atau benda lain merengsakan kulit anda, dermatitis sentuhan alahan ialah tindak balas sistem imun badan kepada perengsa seperti lateks atau logam.

3. Ekzema Dishidrotik

Pada tangan dan kaki, Ekzema Dyshidrotic, juga dikenali sebagai Pompholyx, mengakibatkan pembentukan lepuh kecil. Wanita juga lebih terkesan berbanding lelaki.

4. Dermatitis Seborrheic

Kelemumur, tompok kulit bersisik, dan kemerahan semuanya disebabkan oleh dermatitis seborrheic.

Kulit kepala biasanya terjejas, walaupun ia juga boleh muncul pada bahagian badan yang berminyak seperti muka, dada, dan belakang.

5. Neurodermatitis

Dermatitis atopik dan neurodermatitis adalah dua jenis ekzema yang lebih kurang sama. Pada permukaan kulit, ia menghasilkan kawasan yang tebal dan bersisik.