Jenis-Jenis Tanah Pertanian

Memahami pelbagai jenis tekstur tanah akan membantu anda meramalkan bagaimana ia akan berkelakuan dalam keadaan tertentu. Ini adalah aspek penting untuk dipertimbangkan semasa membaja dan menggalakkan pertumbuhan tumbuhan.

Terdapat tiga elemen utama tanah yang relevan dengan perancangan pertanian. Ia adalah klasifikasi tanah, penentuan kesesuaian tanaman, dan klasifikasi kesesuaian tanah dan tanaman. Bagi mereka yang berminat dalam bidang pertanian dan ingin mengusahakan tanaman, maklumat ini penting.

Untuk penanaman jenis tumbuhan tertentu, penyediaan dan tanah yang betul diperlukan. Terdapat 4 jenis tanah yang sesuai di Malaysia iaitu tanah liat, pasir, gambut, dan tanah mendapan. Mari kita periksa sejenis tanah yang ramai orang tidak kenal.

1. Tanah Endapan

Tanah endapan mempunyai partikel yang lebih kecil berbanding dengan tanah pasir dan ianya sangat lembut dan ringan. Tanah endapan boleh menyerap air namun nutrien di dalam tanah ini cepat hilang. Jenis tanah ini amat sejuk dan kering

Ianya jenis tanah yang mampat dan padat. Pengudaraan di dalam tanahnya pula boleh membawa masalah kepada tanah. Hanya tumbuhan tertentu sahaja boleh hidup di sini.

2. Tanah Pasir

Tahukah anda, tanah jenis pasir ini mempunyai partikel yang sangat besar dan lentur? Jenis tanah ini bersifat kering dan berderai.  Biasanya ia tidak menyerap udara kerana mempunyai ruang kumbahan yang besar. 

Hal ini akan menyebabkan air mengalir dengat cepat dan tidak dapat diserap oleh akar. Nutrien di dalam tanah juga tidak dapat bertahan dengan lama kerana akan hilang bersama air yang mengalir. Tanah pasir sesuai untuk tanaman sebenarnya tetapi tidak kepada tumbuhan hijau.

3. Tanah Gambut

Jenis tanah yang berwarna hitam atau perang ini adalah tanah gambut.  Jenis tanah ini mempunyai bahan organik dan air yang sangat tinggi.  Ia dikategorikan dalam kumpulan tanah yang berorganik. 

Tanah gambut dikatakan telah terbentuk kira-kira 9000 tahun dahulu dengan pereputan bahan mineral, tumbuhan dan sebagainya yang telah ditimbus di dalamnya. Ketika hujan, udara sangat banyak di dalamnya dan ia pula akan kering ketika musim kemarau.

4. Tanah Liat

Ramai tak tahu bahawa tanah juga mempunyai partikel yang sangat berbeza. Tanah liat merupakan jenis tanah yang mempunyai partikel yang sangat kecil dan rapat antara satu sama lain. Tanah ini sangat melekat ketika basah dan akan keras apabila kering.

Jenis tanah ini sangat padat jika dibandingkan dengan jenis tanah yang lain. Disebabkan partikelnya sangat kecil dan halus, pengudaraan dalam jenis tanah ini tidaklah begitu baik dan juga sangat sukar menerima penyerapan air.