Kebaikan Minyak Sacha Inchi Untuk Kesihatan

Minyak Sacha Inchi mempunyai beberapa kelebihan untuk kesihatan kita. Sejenis minyak yang dikenali sebagai minyak sacha inchi bebas kolesterol dan bahan tambahan lain. Ia boleh mencegah diabetes, mengawal tekanan darah tinggi, membantu anda menurunkan berat badan, menggalakkan kulit yang baik, mengawal dan mengekalkan kesihatan otak, melegakan sakit arthritis, menurunkan tekanan mata, menyokong fungsi buah pinggang dan banyak lagi. Selain itu, minyak ini sangat mudah dihadam, menjadikannya baik untuk semua orang, tanpa mengira jenis diet yang mereka ikuti.

Manfaat Kesihatan Daripada Minyak Sacha Inchi:

1. Mengandungi DHA yang boleh meningkatkan fungsi otak

Asid linolenik alfa (ALA) dan asid linoleik (LA) ialah omega 3 dan 6 dalam minyak sacha inchi (asid linoleik). Apabila kita mengambil omega 3 dan 6 berasaskan tumbuhan ini, badan kita melalui proses penukaran ini. Seorang pakar perubatan yang telah mengkaji tumbuhan ini selama 15 tahun mendakwa bahawa, berbanding dengan mengambil suplemen yang tinggi dalam EPA dan DHA, setiap peringkat penukaran ini membolehkan badan kita menyerap nutrien dengan lebih lengkap dan organik.

2. Meningkatkan dan mengekalkan kesihatan jantung

Minyak Sacha Inchi adalah salah satu sumber terbaik minyak Omega 3 berasaskan tumbuhan di dunia kerana ia kaya dengan asid lemak Omega, terutamanya ALA. Minyak Omega tertentu diperoleh daripada sumber haiwan, tetapi daging ini biasanya mengandungi lemak tepu dan karnitin, yang kedua-duanya dikaitkan dengan penyakit jantung. Sebaliknya, penyelidikan mengenai Omega 3 berasaskan tumbuhan telah menunjukkan keupayaan mereka untuk menurunkan tekanan darah, mencegah serangan jantung, dan melembutkan pengerasan saluran darah.

3. Meningkatkan emosi positif

Juga tinggi protein dan triptofan ialah minyak sacha inchi. Asid amino triptofan bertanggungjawab untuk meningkatkan jumlah hormon serotonin dalam badan. Neurotransmiter, atau bahan dalaman yang menghantar mesej dari satu neuron ke neuron sasaran yang lain melalui sinaps, diketahui terlibat dalam modulasi mood, perasaan gembira, peningkatan rasa lapar dan tidur yang lebih lena. Kemurungan, dicirikan oleh kemurungan yang berlarutan, keletihan, kekurangan tenaga, dan kehilangan minat dalam aktiviti harian, boleh berlaku jika tahap serotonin badan terlalu rendah.

4. Memerangi keradangan

Kerana ia mengandungi banyak Vitamin E dan Omega 3, minyak Sacha Inchi boleh membantu dalam memerangi keradangan. Dengan menghalang perkembangan bahan yang menggalakkan keradangan, asid lemak bermanfaat ini membantu mengurangkan keradangan. Banyak gangguan kronik, seperti kekejangan otot, bronkitis, asma, ekzema, bengkak sendi, diabetes jenis 2, sindrom metabolik, kanser dan penyakit Alzheimer, sering disebabkan oleh keradangan.