Kelebihan Menanam Secara Hidroponik

Perkataan hidro, yang bermaksud air, dan fonik, yang bermaksud buruh, adalah asal-usul istilah hidroponik. Jika difahami dengan betul, hidroponik merujuk kepada kaedah tumbesaran yang menggunakan air sebagai media tanam. Menggunakan kaedah ini, banyak buah-buahan dan sayur-sayuran boleh ditanam tanpa menggunakan tanah.

Kelebihan Teknik Hidroponik

Berbanding dengan penanaman tradisional dalam media tanah, teknik hidroponik mempunyai beberapa faedah. Faedah pertama ialah kaedah ini menggunakan lebih sedikit kawasan, membolehkan kepelbagaian tumbuhan ditanam. Oleh itu, walaupun di sebidang tanah yang kecil, anda masih boleh menuai sejumlah besar tumbuhan.

Kedua, kerana semua unsur tumbesaran termasuk keperluan nutrisi yang dibekalkan mengikut setiap saiz melalui air sebagai medium tanaman dapat diuruskan, kualiti tanaman yang ditanam dapat terjamin dan lebih bersih. Elemen tambahan, seperti melindungi tumbuhan daripada unsur dan perosak, turut dimainkan.

Ketiga, berbanding teknik penanaman tradisional, kadar kejayaan sehingga penuaian adalah sangat tinggi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pembolehubah pertumbuhan boleh diurus dan tidak ada bahaya banjir, kemarau, atau pergantungan kepada punca persekitaran yang lain.