Kelebihan Produk Free Paraben

Semakin ramai pengguna produk kecantikan mengutamakan produk yang bebas dari bahan kimia berbahaya, termasuk Paraben (terutama paraben free baby product). Paraben adalah bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet dalam produk kosmetik, tapi juga menjadi bahan yang kontroversial dan menjadi perhatian para ahli kesihatan kerana bahaya paraben berpotensi menyebabkan masalah kesihatan.

Membeli produk yang bebas dari Paraben memberikan keuntungan besar bagi pengguna. Berikut adalah beberapa kelebihan membeli produk yang bebas dari Paraben;

Mengurangi risiko kesan sampingan

Penggunaan produk kosmetik yang mengandung Paraben dapat meningkatkan risiko iritasi kulit, alergi, hingga masalah kesihatan yang lebih serius. Dengan memilih produk yang bebas dari Paraben, pengguna dapat mengurangi risiko kesan sampingan yang mungkin timbul.

Lebih baik untuk kulit

Produk bebas dari Paraben lebih sesuai bagi mereka yang memiliki kulit sensitif, kerana Paraben dapat menyebabkan iritasi kulit dan memperburuk keadaan kulit yang sudah bermasalah.

Menjaga kualiti produk

Produk bebas dari Paraben sering kali mengandungi bahan-bahan alami yang lebih sihat dan lebih baik untuk kulit. Kandungan bahan alami ini juga dapat memperpanjang masa simpan produk tanpa harus menambahkan bahan kimia pengawet lainnya.

Dengan memilih produk kosmetik yang bebas dari Paraben, pengguna dapat merasa lebih aman dan sihat. Namun, pengguna juga perlu memastikan produk tersebut masih teruji dan aman untuk digunakan serta sesuai dengan keperluan dan jenis kulit mereka.

TROPIKA menawarkan pelbagai jenis produk penjagaan bayi dan kanak-kanak. Malah seisi keluarga boleh menggunakannya!

Produk TROPIKA adalah produk berasaskan Minyak Kelapa Dara sebagai rawatan alternatif ekzema, ruam panas, ruam lampin, tanpa steroid, selamat untuk bayi dan kanak-kanak.

Antara produk-produk TROPIKA:

  • Baby Herbal Cream – mempunyai fungsi 8 dalam 1. Membantu mengurangkan masalah selalu dialami oleh bayi seperti kembung perut.
  • Baby Hair & Body Oil – melegakan masalah ruam lampin dan gatal-gatal kulit, menyelesaikan masalah kerak kepala dan menggalakkan pertumbuhan rambut serta lebatkan rambut bayi.
  • Natural Body Lotion – melindungi kulit daripada masalah kulit kering, jangkitan bakteria dan ruam lampin serta melembutkan kulit.
  • Natural Bubble Wash (Happy/Sweet/Lavender) – sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif dan menyelesaikan masalah kerak kepala.

Dengan TROPIKA, ibu ayah tak perlu lagi risau. Anak riang, ibu ayah pasti senang hati.

Ketahui Manfaat Fisioterapi

Adab Ketika Mengaji Al Quran