Khasiat Susu Kambing untuk Kulit

Asid lemak dalam susu kambing juga baik dalam penjagaan dalaman dan luaran anda. Ini termasuklah untuk penjagaan kulit.

Ia mempunyai kualiti pelembab yang memastikan kulit anda lembut, dan tahap tinggi vitamin A yang sedia ada dapat meningkatkan kesihatan kulit secara keseluruhan dan melawan jerawat.

Khasiat Susu kambing, mempunyai kadar pH yang serupa dengan manusia, bermakna ia dapat diserap oleh kulit dengan kerengsaan yang lebih sedikit sambil menjauhkan bakteria.

Terdapat juga banyak asid laktik yang akan membuang sel-sel kulit mati lalu mencerahkan kulit anda. Tidak hairanlah banyak produk sabun muka yang berasaskan susu kambing bukan?

Tinggi Protein

Berbanding dengan susu lembu biasa, susu soya mahupun susu kacang; susu kambing mempunyai lebih banyak protein di dalam setiap hidangan.

Malahan, protein dalam susu kambing nampaknya lebih mudah dicerna, yang bermaksud tubuh anda dapat menggunakannya dengan lebih mudah.

Selain itu, susu kambing juga mengandungi lebih banyak protein daripada susu badam atau susu beras.

Tinggi Kalsium dan Mineral

Walaupun kita sudah lama menggunakan susu lembu untuk meningkatkan pengambilan kadar kalsium kita, sudah tidak disangkal susu kambing yang mengandungi sekitar 33% daripada peruntukan harian kalsium yang disyorkan adalah pilihan yang lebih baik.

Sementara itu, susu lembu hanya mempunyai sekitar 28%. Zat besi, magnesium dan fosforus adalah lebih baik diserap dalam susu kambing.

Baca juga: 5 Khasiat Cuka Epal Menurut Kajian Sains

Tidak Menyebabkan Alahan Susu

Sebilangan orang yang mempunyai alahan terhadap susu lembu mungkin mendapati bahawa susu kambing tidak mencetuskan alergi mereka.

Satu kajian mendapati, satu daripada empat bayi yang alah kepada susu lembu tidak alah kepada susu kambing.

Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap tenusu, anda boleh meminta doktor anda untuk menguji sama ada anda boleh bertoleransi dengan susu kambing dengan selamat.

Sekiranya anda tahu anda mempunyai alahan tenusu, anda tidak dinasihatkan untuk mengambil susu kambing tanpa berbincang dengan doktor anda.

Menjaga Kolesterol

Susu kambing dapat membantu menurunkan kadar kolesterol pada mereka yang tinggi kolesterol darah.

Kajian menunjukkan bahawa susu kambing dapat membantu mengurangkan kolesterol pada arteri dan pundi hempedu.

Ini dapat membantu mereka yang mempunyai kadar kolesterol tinggi untuk mengawal kolesterol mereka dengan lebih mudah.

Kurang Alergen

Susu Kambing dalam Cawan

Susu lembu mengandungi 20 alergen yang berbeza. Ini adalah alahan yang paling biasa dalam kalangan kanak-kanak dan boleh berterusan hingga ke alam dewasa.

Ini boleh menyebabkan reaksi alergi termasuk keradangan, gatal-gatal, kekejangan perut, dan kolik pada bayi.

Susu kambing tidak mengandungi protein-protein yang bertanggungjawab terhadap reaksi yang sebanyak ini.

Baca juga: 10 Khasiat Bayam Brazil untuk Wanita

Mencegah Anemia dan Osteoporosis

Para penyelidik mencadangkan bahawa susu kambing mesti diminum secara kerap sekiranya seseorang itu mempunyai penyakit anemia atau osteoporosis.

Susu lembu dan kambing mungkin mempunyai persamaan dalam kandungan mineral tetapi susu kambing masih juara.

Kebaikan Susu kambing juga dapat mengatasi kekurangan zat besi dan magnesium. Pengambilan susu kambing secara kerap boleh membantu seseorang untuk meningkatkan keupayaan tubuh mereka untuk menggunakan zat besi.

Susu kambing juga membantu meningkatkan penjanaan semula hemoglobin, menjadikannya cara yang selamat dan semula jadi untuk merawat osteoporosis dan memerangi anemia.


surprise delivery kl | cheese tart | bakery shop | kek tunang