Makna Sebenar Tadarus Al-Quran

Bila Ramadhan hampir tiba, maka perkataan di atas menjadi sebutan orang ramai. Masing-masing merancang & menyusun agenda terbaik untuk merealisasikan program Tadarus Al-Qur’an.

Ianya bertujuan untuk menghidupkan suasana Ramadhan dengan bacaan Al-Qur’an. Ia dilakukan di Masjid, Surau atau di rumah masing-masing. Dan di pertengahan atau di penghujung Ramadhan, akan dibuat majlis Khatam Al-Qur’an.

Ini adalah satu inisiatif yang bagus kerana ia dapat menggalakkan masyarakat untuk berdamping dengan Al-Qur’an sepanjang bulan Ramadhan. Kita pun sudah maklum akan ganjaran membaca Al-Qur’an. Dan ganjaran itu berlipat kali ganda apabila dilakukan di dalam Bulan Ramadhan.

Jadi, saya nak ajak kita semua untuk memahami maksud sebenar Tadarus Al-Qur’an. Yang mungkin masih ramai yang belum memahami maknanya.

Kalimah Tadarus berasal dari درس yang bermakna belajar, meneliti, memahami & mengkaji. Kemudian ditambah di hadapan kalimah itu dengan huruf Ta’. Maka jadilah ia تدارس yang bermakna saling belajar, saling meneliti, saling memahami & saling mengkaji.

Nak tahu lebih huraian berkenaan Tadarus Al-Quran? Jom baca Azdan