Manfaat Penggunaan Essential Oil

1. Mengatasi Stres dan Kecemasan

Menurut anggaran, 43% orang yang mengalami tekanan dan kebimbangan beralih kepada terapi alternatif seperti aromaterapi untuk membantu mereka menguruskan gejala mereka. Banyak kajian, termasuk Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari pada tahun 2012, telah menunjukkan bagaimana beberapa aroma minyak pati boleh membantu orang ramai mengatasi kebimbangan dan tekanan sebagai tambahan kepada terapi konvensional.

2. Atasi Sakit Kepala dan Migrain

Dalam dua ujian kecil yang dijalankan pada tahun 1990-an, didapati bahawa sakit kepala peserta mungkin dapat dihilangkan dengan menggunakan larutan minyak pudina dan etanol pada dahi dan pelipis mereka. Kajian terbaru juga melaporkan penurunan sakit kepala dengan penggunaan topikal minyak pati pudina dan lavender.

3. Meningkatkan Kualiti Tidur dan Atasi Insomnia

Menurut kajian 2015 yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Bulan Sabit Merah Iran, minyak lavender mempunyai keupayaan untuk meningkatkan kualiti tidur pesakit jantung dan ibu baru. Kajian juga melihat 15 kajian tentang kesan minyak pati terhadap kualiti tidur.

4. Mengurangkan Keradangan

Penyakit radang juga boleh dirawat dengan minyak pati. Menurut penyelidikan tertentu, mereka mempunyai sifat anti-radang. Minyak pati thyme dan oregano dilaporkan membantu mendorong pengampunan kolitis dalam penyiasatan tikus.