menu berpantang

Menu Makanan Selepas Bersalin untuk Pemulihan C-Section: Apa yang Perlu Dimakan Selepas Bersalin Cesarean.

Bersalin secara caesar, biasanya dikenali sebagai C-section, adalah prosedur pembedahan di mana bayi dilahirkan melalui hirisan pada perut dan rahim ibu. Bersalin jenis ini biasanya dilakukan apabila kelahiran faraj mungkin tidak dapat dilakukan atau selamat untuk ibu atau bayi.

Selepas pembedahan C, adalah penting bagi ibu bersalin untuk menjaga badan mereka dengan lebih baik semasa mereka pulih daripada pembedahan. Satu aspek pemulihan yang penting ialah pemakanan, kerana badan memerlukan khasiat tambahan untuk memulihkan dan memulihkan kekuatan.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan menu berpantang untuk pemulihan C-section dan apa yang perlu dimakan selepas bersalin secara cesarean.

Makanan kaya protein:

Protein adalah penting untuk pembaikan tisu dan pembinaan otot, kedua-duanya diperlukan semasa tempoh pemulihan selepas bersalin. Beberapa sumber protein yang sangat baik termasuk daging tanpa lemak, ikan, ayam, telur, kekacang, lentil, dan tauhu.

Makanan kaya zat besi:

Zat besi adalah penting untuk kapasiti pembawa oksigen badan dan membantu mencegah anemia, yang biasa berlaku selepas bersalin. Beberapa makanan kaya zat besi termasuk daging merah, ayam gelap, kekacang, lentil, bayam, dan bijirin yang diperkaya.

Makanan kaya serat:

Sembelit adalah isu biasa selepas pembedahan C, jadi makan makanan tinggi serat boleh membantu mengawal pergerakan usus. Sesetengah makanan berserat tinggi termasuk bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan biji.

Makanan kaya kalsium:

Kalsium adalah penting untuk kesihatan tulang dan juga boleh membantu mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin. Sumber kalsium yang baik termasuk produk tenusu, sayur-sayuran berdaun, bijirin yang diperkaya, dan tauhu.

Asid lemak omega-3:

Asid lemak omega-3 adalah penting untuk fungsi otak dan juga boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan. Beberapa sumber omega-3 yang sangat baik termasuk ikan berlemak seperti salmon dan sardin, biji rami, biji chia, dan walnut.

Selain makanan padat nutrien ini, ibu baru juga penting untuk kekal terhidrasi dengan meminum banyak air dan cecair lain seperti teh herba, jus rendah gula dan air kelapa.

Sebaliknya, terdapat beberapa makanan yang harus dielakkan atau dihadkan oleh ibu baru semasa tempoh pemulihan selepas bersalin, termasuk:

Makanan tinggi gula:

Gula yang berlebihan boleh menyebabkan keradangan dan juga boleh mengganggu paras gula dalam darah. Mengelakkan minuman manis dan makanan ringan adalah penting pada masa ini.

Kafein:

Kafein boleh mengganggu tidur, yang penting untuk pemulihan selepas bersalin. Mengehadkan pengambilan kafein boleh membantu ibu baru mendapatkan rehat yang mereka perlukan.

Makanan yang telah diproses:

Makanan yang diproses selalunya mengandungi garam, pengawet dan lemak tidak sihat yang tinggi, yang boleh menyebabkan keradangan dan masalah kesihatan yang lain. Sebaiknya elakkan makanan ini dan tumpukan pada pilihan padat nutrien secara keseluruhan.

Kesimpulannya, makanan orang berpantang untuk pemulihan bahagian C harus termasuk makanan kaya protein, makanan kaya zat besi, makanan kaya serat, makanan kaya kalsium, dan asid lemak omega-3. Dengan menjaga pemakanan ibu bersalin dapat mengelakkan diri daripada sembelit selepas bersalin. Dengan menumpukan pada pilihan padat nutrien ini dan mengelakkan makanan bergula tinggi, berkafein dan diproses, ibu mengandung boleh menyokong badan mereka apabila mereka pulih selepas bersalin dan menyesuaikan diri dengan peranan baharu mereka sebagai ibu bapa. Ingat untuk berunding dengan doktor anda atau pakar diet berdaftar jika anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan mengenai diet semasa berpantang.