4 Simptom Awal Darah Tinggi

Hipertensi kronik, sering dikenali sebagai tekanan darah tinggi, adalah diagnosis biasa di kalangan rakyat Malaysia. Keadaan ini boleh disebabkan oleh faktor risiko seperti obesiti dan tahap aktiviti fizikal yang menurun. Penulis esei ini akan membincangkan 4 tanda tekanan darah tinggi.

1. Tekanan Darah Anda Lebih Tinggi Daripada Biasa

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tekanan darah tinggi wujud jika tekanan darah sistolik, diastolik atau kedua-dua tekanan darah lebih tinggi daripada nilai bacaan biasa yang dinasihatkan oleh garis panduan CPG.

Sistolik, diastolik dan unit biasanya digunakan untuk menyatakan bacaan tekanan darah anda. Sebagai contoh, 110/85 mmHg Bacaan tekanan darah sistolik ialah 110, bacaan diastolik ialah 85, dan unit ukuran ialah milimeter merkuri.

2. Penglihatan Anda Semakin Merosot

Pembuluh darah di seluruh badan mungkin tidak berfungsi dengan baik akibat gejala tekanan darah tinggi. Pembuluh darah di mata adalah salah satu daripadanya. Oleh kerana saiznya yang kecil, arteri darah ini terdedah kepada kecederaan akibat tekanan darah tinggi.

Gejala visual tekanan darah tinggi menunjukkan masalah kesihatan yang lebih serius, itulah sebabnya mereka mula muncul.

3. Pening Dan Merasa Tidak Seimbang

Anda mungkin tidak semestinya mengalami masalah tekanan darah tinggi jika anda mengalami pening. Tetapi jika diabaikan, ia mungkin berbahaya.

Faktor risiko utama untuk strok ialah hipertensi.

Jumpa doktor dengan segera jika anda mula berasa tidak stabil dan pening. Ini bermakna sebagai tambahan kepada pertuturan yang meleret, masalah berjalan dan kehilangan keseimbangan, pening adalah gejala amaran strok.

4. Mual Dan Muntah

Sama seperti pening, loya dan muntah adalah gejala tekanan darah tinggi yang bukan hanya berkaitan dengan hipertensi.

Ia kemudiannya dimanifestasikan dalam beberapa gangguan lain. Sebagai contoh, jika seorang wanita dalam lingkungan umur subur mengalami loya dan muntah, dia mesti hamil.

Petunjuk jenis ini sukar untuk didiagnosis, tetapi jika ia muncul pada pesakit dengan tekanan darah tinggi, ia selalunya menunjukkan keadaan berbahaya.