Tips Penjagaan Pokok Durian

Terdapat dua musim berbuah untuk pokok durian: yang pertama dari Jun hingga Ogos, dan yang kedua dari November hingga Januari.Oleh kerana gabungan rasa yang unik, aroma yang kuat, dan keupayaan untuk dihidu walaupun dari jauh, ia digemari ramai orang.

Nasihat penyelenggaraan dimulakan dengan menanam anak pokok durian dan diteruskan sehingga pokok durian berbuah.

1. Penyiraman Diperlukan Dua kali Sehari

Pengairan awal pagi dan lewat malam. Bahagian bawah botol berisi air hendaklah dipotong sekeliling, dan lubang kecil hendaklah dibuat pada penutupnya jika tanaman anak durian jauh dari rumah kita. Botol yang dipotong dan ditebuk kemudiannya hendaklah diletakkan dekat dengan pokok dan disokong oleh kayu. Apabila hujan, air akan berkumpul di dalam botol dan, secara tidak sengaja, mengalir terus ke pokok.

2. Kawalan Rumpai Atau Rumput

Kecuali beberapa jenama seperti Basta 15, racun herba tidak boleh digunakan di kawasan durian yang berumur kurang daripada dua tahun kerana ia boleh membahayakan akar, yang sangat aktif dalam mengambil atau menerima makanan. Untuk mengawal rumput atau rumpai di sekeliling pokok, dinasihatkan menggunakan cangkul, yang juga memudahkan kerja. tugas penyelenggaraan seperti pembajaan.

3. Pembajaan Pokok Durian

Disarankan menggunakan baja NPK 12 12 17 buah pada peringkat berbuah, diikuti dengan kompos organik atau baja separa organik, NPK 15:15:15 baja tumbesaran, pada peringkat awal pertumbuhan. Pembajaan perlu dilakukan dengan menggunakan teknik pembenihan segera di sekeliling atau menanam baja dengan tanah untuk anak benih durian. Untuk membantu dalam proses pemakanan akar, berhati-hati untuk tidak menaburkan baja di pangkal pokok.

4. Kawalan Serangga Dan Penyakit

Pokok biasanya dijangkiti pelbagai penyakit semasa musim hujan. Persekitaran lembap ini menggalakkan penyakit kulat seperti hawar daun, yang biasanya menjejaskan pucuk daun baru. Hasil daripada serangan ini ialah daun muda mula gugur pada pucuk, yang mungkin menyebabkan pokok itu mati. Mencari racun kulat untuk memerangi penyakit hawar daun ini adalah langkah pertama ke arah menyelamatkannya.