Trending: Pilihan Baju Raya Terbaik

Pilihan baju kurung raya terbaik adalah pakaian yang mengikut fesyen terkini di mana pakaian yang sesuai dengan suatu trend atau mode saat ini. Walaupun begitu, fesyen dapat berubah setiap musim dan ditentukan oleh designer, pereka busana dan pengaruh budaya dan media. Orang yang mengikut fesyen cenderung membeli dan mengenakan pakaian yang sesuai dengan trend saat ini, sementara orang yang tidak mengikut fesyen cenderung memilih gaya peribadi mereka sendiri.

Namun, memakai mengikut fesyen tidak harus dianggap sebagai suatu keharusan, orang bebas untuk memakai apa yang dianggap sesuai dengan kepribadian dan selera peribadi mereka.

Bagi mereka yang ingin membuat pilihan terbaik dalam pemakaian baju raya 2023, anda perlu melakukan beberapa hal berikut:

  1. Pertimbangkan acara

Pertimbangkan jenis acara yang akan anda hadiri. Baju raya yang sesuai akan berbeza untuk acara formal dan tidak formal. Sesetengah acara anda dapat mengenakan blaus dengan shawl bagi perempuan, manakala lelaki lebih santai dengan mengenakan baju kemeja lelaki.

2. Pertimbangkan cuaca

Pertimbangkan cuaca saat acara berlangsung. Jika acara diadakan di luar perkarangan rumah atau kawasan lapang, anda mungkin ingin memilih baju yang lebih ringan atau membawa jaket.

3. Pertimbangkan tema

Jika acara memiliki tema tertentu, pastikan baju yang anda pakai sesuai dengan tema tersebut seperti tema mengikut warna sedondon, tema samfu tradisional atau tema berdasarkan corak baju batik atau songket.

4. Pertimbangkan kesesuaian peribadi

Pilih baju yang anda sukai dan yang membuat anda merasa nyaman dan percaya diri. Kebanyakkan perempuan dan gadis melayu terakhir akan memilih baju kurung moden dan bawal satin.

5. Pertimbangkan komplemen

Pilih baju yang sesuai dengan bentuk tubuh dan warna kulit anda. Pastikan juga baju yang anda pakai sesuai dengan aksesori yang anda pakai